Turist Olarak:
Turist vizesi Kanada içerisinde iken herhangi bir çalışma veya okuma iznine dönüştürülemez. Vize durum değişikliği için Türkiye’ye geri dönmeniz ve farklı bir vize türüne başvurmanız gerekmektedir.
Kanada’ya Göçmenlik Başvurusu:
Yaş, eğitim, meslek, tecrübe ve birinci derecede akrabalık gibi kişisel faktörler Kanada göçmenlik başvurusunda oldukça önemli. Göçmenlik değerlendirmesi 1200 puanlık sistem üzerinden yapılmaktadır. Göçmenlik Bakanlığı tarafından ayda iki defa havuzda biriken adaylar arasından en yüksek puanı alan 3350 kişi göçmenlik başvurusu yapmak üzere davet edilmektedir. Sonrasında göçmen olmaya kesin karar veren adayların sağlık raporu ve sunmuş oldukları evrakların orijinal sayfalarını ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu sürecin başlangıcından sonuna kadar 1 yıl almaktadır. Göçmenlik kategorileri kendi arasında yatırımcı göçmenliği, deneyimli işçi ve vasıflı işçi gibi alt kategorilere ayrılır. Değerlendirme kriterleri; yaş, eğitim, mesleki eğitim, mesleki tecrübe, yabancı dil bilgisi, kişisel uyum, birinci derece akrabalık olarak sıralanabilir.
Kanada’ya Eğitim Amaçlı Gelerek Göçmen Olmak:
Yeni çıkan kanunlar ile Kanada’da eğitim alarak göçmenlik alınabilmesi Kanada’yı eğitim konusunda cazip kılıyor. Eğitim alınacak bölüm öncesi İngilizce seviyesi yetersiz olanlar için okullarda ESL yani İngilizce sınıfları bulunur. Sadece dil okulu ile Kanada’ya gelmenin göçmenlik sürecine herhangi bir etkisi bulunmuyor ve okul bitiminde göçmenlik sürecini başlatmıyor.
Kanada’ya Start-Up Programı ile Gelmek:
2015 yılı ortasında yürürlüğe giren ve 2016 ortasından itibaren aktif olarak başvuru almaya başlayan Kanada Start- up Programı, yatırımcı göçmenliğin farklı bir dalı olarak ele alınabilir. İlk yerleşim masraflarını karşılayacak belirli bir maddi güce, yeterli düzeyde İngilizce bilgisine sahip, farklı iş kurma fikirleri olan ve Kanada’da iş kurmak isteyenler göçmenlik için beklemek zorunda değiller.
Programın İşleyişi
Kanada hükümetinin belirlediği organizasyonlara farklı bir iş kurma fikriyle başvurup onay alan herkes bu programa Kanada organizasyonlar Start-up programının ilk adımı olarak geçen ve yatırım yapılabilecek olan iş gruplarıdır ve kendi içerisinde Venture ve Angel olarak ikiye ayrılır. Venture organizasyonlar daha büyük kapsamlı iş alanlarını içerir. Angel ise daha düşük yatırımları içeriyor.
Bu organizasyonlar size iş fikriniz için kredi verir. Yatırımı onaylanmış ve Kanada’ya gelip işini kurmuş kişiler bu organizasyonlardan iş açmak için aldıkları krediyi aylık olarak onlara geri öderler. Yani bu programda yatırım için gerekli miktarı siz değil sizi destekleyen organizasyon aylık geri ödemeli olarak sağlar. Kanada Hükümeti’nin resmi sitesinden (https://www.canada.ca/en/immigration- refugees-citizenship/services/immigrate-canada/ start-visa/designated-organizations.html)* Designated Organizations listesini görebilirsiniz. Bir kişi bu programa başvurduğunda bu başvuru Start-up havuzuna atılıyor ve Designated organizasyonlar bu havuzdan değerlendirmeye alabilir ve programa uygun olan başvurular seçilip incelenmeye alınır. Bu başvurunuzun onaylandığı anlamına gelmez. İnceleme sırasında başvurunuzun uygulanabilirliği, sağlayacağı istihdam oranı ve diğer yatırım kriterleri tek tek incelenir. Her daldaki organizasyonun kendi inceleme ve değerlendirme kriterleri ve süreçleri vardır.
Eğer başvurunuz onay alır ve yatırım için uygun bulunursa Kanada Hükümeti tarafından onaylanmış bu organizasyonlar size Letter of Support yani Destek Mektubu gönderir. Bu mektubu alan kişiler Kanada hükümeti web sitesi üzerinden direk göçmenlik için başvuru yapabilir.
Başvuru Aşamaları
- – Start-up programı ile Kanada’ya göçmen olarak gelmek isteyenler, öncelikle resmi web sitesi adresinde verilen kurumlardan kendisine uygun olanı seçip, organizasyon adına tıklayarak kurumun kendi web siteleri üzerinden iletişime geçebilirler.
- – Seçtiğiniz ve başvuru yaptığınız organizasyonu; kurmak istediğiniz iş alanı için gerekli belgeler, mevcut ise finansal dokümanlar, planlamalar ile ikna etmeniz gerekiyor.
- – Organizasyondan onay ve Destek Mektubu’nuzu aldıktan sonra ilgili web adresi üzerinden online olarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Takibi için de ilgili web sitesi adresini kullanmanız