Kanada göçmenliği Kanada vatandaşlığından farklı olarak seçme seçilme hakkı, pasaport hakkı vermez. Bununla birlikte Kanada devletinin sunduğu tüm olanaklardan bir Kanadalı gibi yararlanmanızı sağlar: Ücretsiz sağlık, ücretsiz eğitim, burs imkânları…
Kanada 200’den farklı milletin bir arada yaşadığı, konuk sever bir ülke olarak, dünyanın dört bir yanından göçmen olarak gelmek isteyenlerin daima ilgisini çekti.
Kanada göçmenliği hakkında çok fazla şey söylendi. Bu konuda danışacağınız ilk kaynak Kanada devletinin kendi sitesi olan www.cic.gc.ca olmalıdır.
Biz de bu sayımızda öğrencileri ve Kanada’da okuyan ço- cukları olan aileleri yakından ilgilendirdiği için Kanada göçmenliğini öğrenciler ve Kanada’ya göçmenliği düşünenler için araştırdık.
Öncelikle, Kanada göçmenliği Kanada vatandaşlığından farklı olarak seçme seçilme hakkı, pasaport hakkı vermez. Bununla birlikte Kanada devletinin sunduğu tüm olanak- lardan bir Kanadalı gibi yararlanmanızı sağlar: ücretsiz sağlık, ücretsiz eğitim, burs imkânları… Kanada vatandaşı gibi süresiz olarak Kanada dışında kalamasanız da, son verilere göre 5 sene içinde en fazla iki sene Kanada dışında kalma hakkınız vardır. Öte yandan, Kanada vatandaşı olmak için öncelikle Kanada göçmenliğinin alınması ve Kanada’da belirli bir süre kaldıktan sonra Kanada vatandaşlığına başvurulması gerekmektedir. Eğitim olarak geçirilen sürenin yarısı, en fazla 1 senesi de vatandaşlık için beklenilmesi gereken süreden sayılmaktadır.
Bu konuda görüştüğümüz Kanada Kültür Merkezi müdürü İsmail İnce Ocak 2015 tarihi itibariyle, Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) daha önce kabul etmiş olduğu ekonomik göçmenlik programlarını sürekli oturum hakkı için yeni bir değerlendirme metodu çerçevesinde, yeni bir elektronik sistem ile göçmen alımına başlamıştır dedi. Programların detaylarını ise şu şekilde belirtmektedir;
Hızlı Giriş “Express Entry” başvurusu göçmenlik için vası ı işçi seçmek amacıyla tasarlanmış yeni Kanada’ya göçmenlik değerlendirme sistemidir. Bu program, yeni bir göçmen alım programı olmayıp var olan göçmen alma programlarının on- line olarak sisteme girişinin yapılmasıdır. Kendisini Kanada’ya göç etmek için uygun gören potansiyel adaylar istedikleri aşamada kendilerine online olarak pro l tanımlaması yapa- rak havuzda kendilerine yer ayırabilecekler. Kanada devleti Express Entry programı ile göçmenlik değerlendirme kri- terlerinde değişikliğe girmemiş olup sadece online olarak uygun adayların hızlı bir şekilde değerlendirmesine fırsat tanımaktadır. Uygun adayların Kanada devletinin sağlamış olduğu online sisteme kayıt olmaları, değerlendirmelerinin hızlandırılmasını sağlar. Online sisteme istenilen herhangi bir tarihte kayıt olunabileceği gibi sisteme kabul edilecek adayların sayısında da herhangi bir sınırlama bulunmamak- tadır. Bu sistemde eyaletler veya işverenler havuzdaki uygun adayları seçtikleri takdirde işlemlerinin hızlandırılmasını sağlayacaklardır. Ön değerlendirmeyi geçmiş adaylar kendile- rine verilen personal reference code ile Kanada Göçmenlik Bakanlığının belirlemiş olduğu online site üzerinde kullanıcı adı ve şifre belirleyerek eğitim durumlarını, iş deneyimlerini, dil seviyelerini sisteme girmelidirler. Bütün veriler girildikten sonra yapılması ve unutulmaması gereken diğer bir konu ise Kanada devletinin kurmuş olduğu JobBank sitesine adayların özgeçmişlerini de eklemeleridir. Aksi takdirde girilen bütün veriler sistemden silinmektedir.
En son olarak Kanada Kültür Merkezi Müdürü İsmail İnce bütün bu değerlendirmeler sonucunda adayların uygun görülürse Kanada’ya online olarak göçmenliğe başvurma hakkına sahip olacaklarını belirtti.
Kanada Express Entry’de havuzda başvurunuzu öne çıkaracak ve puanlamanızı da yükseltecek en büyük etken Kanada’dan alınacak bir eğitim programı veya bir iş teklifidir.
Kanada Express Entry’de havuzda başvurunuzu öne çıkaracak ve puanlamanızı da yükseltecek en büyük etken Kanada’dan alınacak bir eğitim programı veya bir iş teklifidir.
Kanada devletinin göçmenlik programları olduğu gibi Kanada eyaletlerinin de kendi ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmiş ol- duğu göçmenlik programları mevcuttur.
Kanada’ya göçmen olarak gideceklerin yararlanabileceği programlardan bazıları:
-
Kanada Federal Devletinin Göçmenlik Programı:
Dil yeterliliği, eğitim, iş deneyimi, yaş, akrabalık durumu, iş tekli gibi faktörler değerlendirilerek belirli bir puanlama sistemi dâhilinde yapılan başvurudur.
-
Eyaletlerin Göçmenlik Programları:
Kanada’nın birçok eyaleti özel bölgesel göçmenlik programları sunuyor ve kriterleri her eyalette farklılık gösteriyor.
-
Kanada Self Employed (Serbest Meslek) Göçmenlik Programı:
Sanat, kültür ve spor alanlarında serbest olarak çalışanlar. Ressamlar, yazarlar, fotoğrafçılar, yapımcılar, oyuncular gibi pek çok kişi bu kategoriden faydalanabilir.
-
Tarım Alanında Göçmenlik Programı:
Çiftçilik tecrübesi olan ve Kanada’da bu işi devam ettirmek isteyen kişiler bu program dahilinde başvurabilirler.
-
Kanada Tecrübesi Göçmenlik Programı:
Kanada’ya gelen yabancı öğrenciler eğitimlerinden sonra belirli şartlar dâhilinde bu programa başvuru yapabilirler. Uluslararası öğrencilere, mezuniyetlerinden sonra 3 seneye kadar olabilecek çalışma izninin yanı sıra eyaletlerine ve bitirdikleri programlara göre de göçmenliğe başvurma olanağı tanınıyor. 1000 doktora öğrencisine eğitimlerini bitirmeden eğitimlerinin ilk yılında göçmenliğe başvurma şansı dahi tanıyor. Kanada’ya eğitim için eşleri ile birlikte gidenlerin eşlerine tam zamanlı çalışma izni verilmekle beraber, varsa çocuklarının da eğitimlerini lise bitimine kadar Kanada devleti ücretsiz olarak sağlıyor.
-
Québec Eyaleti Nitelikli Göçmenlik Programı:
Fransızca bilen adaylar başvuru yapabilir. Video oyunu, görsel efektler ve illüstrasyon alanlarında yetişmiş kişilere ihtiyaç vardır
- Québec Eyaleti Yatırımcı Programı:
Kanada’da çalışmak ve iş kurmak isteyen yatırımcı adaylar için olan bu program çerçevesinde dil yeterliliği ve eğitim önemli bir kriter değildir. Québec eyaleti haricinde diğer eyaletlerin de zaman zaman aktif hale getirdikleri yatırımcı göçmenlik programları mevcuttur.
Göçmenlik için en çok kabul edilen meslekler aşçılık, yemek/gıda hizmetleri yöneticiliği, üniversite öğretmenliği, perakende satış yöneticiliği, bilgi sistemleri analistliği ve danışmanlığı, yazılım mühendisliği, bilgisayar programcılığı, gra k tasarımcılık, nans denetçiliği ve muhasebecilik, nans ve yatırım analistliğinden oluşuyor.
2015 yılında bu mesleklerden 10.000’den fazla insan Kanada’ya göçmen olarak yerleşti. Bu sayının 2016’da çok daha fazla olması bekleniyor.
No related posts.