Türkan İbiş İnce, Kanada’da eğitim ve yaşama dair birikimlerini bu sayıda bizlerle paylaştı. Kanada Kültür Merkezi ve faaliyetleri hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?... Kanada’da Eğitim: Bir Diplomadan Daha Fazlası

turkan-foto

 

Türkan İbiş İnce, Kanada’da eğitim ve yaşama dair birikimlerini bu sayıda bizlerle paylaştı.

Kanada Kültür Merkezi ve faaliyetleri hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Kanada Kültür ve Eğitim Merkezi, 2008 yılında Kanadalı Türkler tarafından kurulmuştur. İstanbul’un kalbi İstiklal caddesi üzerinde, Galatasaray meydanında yer almaktadır. Kanada’ya gitmek isteyen öğrencilere ve ailelerine danışmanlık hizmeti vermekle birlikte; öğrencilerin lisans, yüksek lisans, dil kursları, yaz okulları, mesleki sertifika ve staj programlarıyla ilgili başvurularını yürütmekteyiz. Bunu yaparken öğrencinin gerçekten neye ihtiyacı olduğunun belirlenmesinin ve program seçiminin özenerek yapılmasını desteklemenin yanı sıra düzenli aralıklarla öğrenci ve ailesiyle görüşmeler düzenlemekteyiz. Başvuruya eşlik eden bir CV hazırlanması, motivasyon mektuplarının yazılması, burs başvurularının yapılması ve başvuruların takibinden sonra, öğrencinin konaklamasının ayarlanması ve vize işlemlerinin tamamlanması hizmetlerini sunmaktayız. Öğrencimizin eğitim aldığı süre boyunca da düzenli aralıklarla takibini yapmaktayız. Herhangi bir sorun olduğu takdirde veya danışmak istedikleri konular olursa yine yanlarındayız.

“Kanada’da eğitim” danışmanlığının yanı sıra turistik vize başvuruları yapmakta ve özel İngilizce, Fransızca ve özel IELTS ve TOEFL hazırlık dersleri de vermekteyiz merkezimizde. Bununla birlikte Kanada’daki bütün eğitim kurumlarına öğrenci gönderdiğimiz için onların da bizden taleplerine cevap vermekteyiz ve Türkiye’deki okullarda Kanada eğitim sistemini tanıtıcı seminerler düzenlemekteyiz.

Kanada’nın ülke gençliğimize hangi yönlerden değer katacağına inanıyorsunuz?

On dört yaşından itibaren Kanada’da eğitim almış ve on yedi sene boyunca orada yaşamış biri olarak, öncelikle dünyaya açılan bir kapıdan geçerek hem kendilerini hem de çok farklı kültürleri tanıma imkanına sahip olacaklar. Kendilerini daha iyi tanıma fırsatını kazanacaklar; çünkü farklı bir ülkede öğrenci olarak yaşamak aynı zamanda farklı zorluklara da katlanmayı gerektiriyor. Bunun sonucunda, dünya standartlarında kaliteli bir eğitimin yanı sıra özgüvenleri yüksek, kendi kararlarını alabilen, güçlü insanlar olacaklardır. Kanada’nın en önemli değerlerinden birisi olan farklı kültürleri kucaklamak da doğalarına nüfuz edecek. En önemli ayrıcalıklarından birisi de şu: sadece Kanada diploması değil, Kanada’da iş deneyimi de edinecekler. Günümüzde yurtdışında diploma almak değil, iş deneyimi kazanmış olmak artık ayrıcalık kazandırıyor.

Kanada genel anlamda eğitim açısından nasıl bir ülkedir? Size göre en çok dikkat çeken eğitim nitelikleri nelerdir?

İki çocuk annesi biri olarak kaliteli eğitimin yanı sıra bunu güvenli bir ortamda sunabilmesi Kanada’yı çok cazip hale getiriyor diyebilirim. Bununla birlikte öğrencinin yaşadığı ortamda hangi ülkeden geliyorsa gelsin kabul görebilmesi, dışlanmaması da Kanada’yı farklı konumlandırıyor. Kanada’nın eğitim sisteminin ezberci değil daha çok pratiğe ve anlamaya yönelik olması; gelişmiş laboratuarları, kütüphaneleri ve yetişmiş eğitimci kadrosu, genç beyinlerimizi de mutlu edecektir.

Sizce Kanada’ya eğitim amaçlı giden hali hazırda Türk öğrenci sayısı istenilen düzeyde midir? Sizce potansiyel daha da yükseltilebilir mi?

2002 yılında Türkiye’de düzenlenen ilk Kanada Eğitim Fuarı’na katıldığımda, gelen aileler Kanada’ya uçak olup olmadığını soruyorlardı. Üniversiteler ve eğitim kurumları hakkında hiçbir fikirleri yoktu. Şimdiyse fuarlarda, Kanada’yı çok daha iyi bildiklerini görüyorum; hatta araştırdıkları okul isimleriyle geliyorlar.

Kanada halen istenilen düzeyde keşfedilemedi diye düşünüyorum. Her ne kadar İngilizce eğitim için en çok tercih edilen ülkelerden biri olsa da, giden öğrenci sayısının artması gerektiğine inanıyorum. Türkiye aslında çok büyük bir potansiyel taşıyor. Bu anlamda Kanada eğitimini tanı- yan bizlere büyük görev düşüyor. Ne mutlu ki artık Kanada ve Türkiye arasında direkt uçuş seferleri var; Air Canada, THY, ve yaz mevsimlerinde Air Transat ulaşımı kolaylaştırmış durumda. Ulaşımın kolaylaşması, eminim ki giden öğrenci sayısına da yansıyacak.

Öte yandan, zamanında ortada dolaşan efsaneler vardı; “Kanada vizesini almak zor, hatta imkansız,” gibi. Bunun doğru olmadığını anlatmak ve kulaktan kulağa yayılan bu bilgiyi düzeltmeye çalışmak maalesef çok zaman aldı. Kanada vizesi, diğer ülkelerde olduğu gibi, öğrenci eğer gerçekten eğitim amaçlı gidecekse ve buna uygun bütçesiyle bir eğitim planı varsa, alınması en kolay vizelerden biri.

Kanada’ya eğitim amaçlı gelen uluslararası öğrencilerin oldukça fazla oluşu dikkat çekiyor. Kanada’yı bu anlamda öğrenci ülkesi olarak da tanımlayabilir miyiz?

Kanada’nın eğitim kalitesi ve ortamı, bazı ülkeler tarafından çok önceden keşfedildi ve Kanada her zaman kapılarını öğrencilere açık tuttu. Öğrenciler, seçtikleri ülkede eğitim kalitesinin yan sıra yaşam standartlarını da önemsedikleri (ve öğrencililik hayatının en güzel geçirilebileceği ülkelerden birisi olduğu) için Kanada, bir öğrenci ülkesi olarak da tanımlanabilir.

Son yıllarda dil okulları açısından özellikle artan oranda Kanada’nın tercih edilmesinin nedenleri nelerdir sizce?

Kanada’nın özellikle üniversiteden yeni mezun ve İngilizce seviyesini ilerletmek isteyen öğrenciler için çok cazip olmasının nedeni, uzun vadeli programlar için 6 ay ve üzeri çok uygun fiyat seçeneklerini sunması. Bununla birlikte, konaklama için de zengin seçenekleri var ve öğrenciler gittiklerinde de rahat ediyor. Giden öğrencilerimize baktığımda pek çoğu memnun kaldıkları için başka arkadaşlarını da teşvik ediyor. Giden öğrencilerimiz daha sonrasında isterlerse master programlarına veya kendi alanlarında sertifika veya tezsiz master programlarına da devam edebilirler.

Kanada’nın öğrencilere sunduğu çalışma haklarından bahsedebilir misinizi kısaca?

Şu an öğrencilerin çalışması için Kanada dünyanın en avantajlı ülkesi. Yabancı öğrenciler programlarına başlar başlamaz kampüs içi veya dışında haftada 20 saate kadar çalışabiliyorlar. Yazları tam zamanlı çalışma imkanları var. Lisans programlarının sonrasında veya iki yıllık bir master programının sonunda 3 yıla kadar çalışma izni alabiliyorlar. Daha kısa program yapanlar da (8 ay veya 12 ay gibi) en az eğitim süreleri kadar çalışma imkanına sahip oluyorlar.

Türkiye’den giden öğrencilerin karşılaşabilecekleri sorunlar genellikle hangi konularda olabiliyor?

Kültür şokunu bütün giden öğrencilerimiz az, orta veya büyük şiddette mutlaka yaşıyorlar; bu birkaç gün sürebildiği gibi birkaç ay da sürebiliyor; ama genelde iki ayın sonunda öğrenci adapte olmaya başlıyor ve artık psikolojik olarak da rahatlıyor. Ailelerine, sevdiklerine, ülkelerine olan özlem ve ardından gelen hüzün zorluyor ilk başlarda. Özellikle lisans eğitimi için giden öğrencilerime önerim ilk senelerinde mutlaka Noel döneminde geri gelmeleri, iki haftalığına da olsa; çünkü her iki taraf hasret gidermiş oluyor ve öğrenci de döndüğünde daha motive olmuş oluyor. Geride kalan aile için de bu, eğitim döneminin daha rahat atlatılmasını sağlıyor.

Son olarak Kanada’daki eğitim maliyetleri ile ülkemiz maliyetlerinizi karşılaştırırsak, size göre Kanada okulları Türkiye okullarına alternatif teşkil edebilir mi?

Kanada’nın eğitim kalitesi düşünüldüğünde, maliyetler dünyadaki diğer ülkelere kıyasla çok daha uygun. Türkiye’deki eğitim maliyetleri çok büyük farklılıklar gösteriyor. Ama şöyle söyleyebilirim: 20-25 bin Kanada dolarına her şey dahil lise eğitimi almak mümkün. Yine ortalama 20-30 bin Kanada dolarlık bir bütçeyle eğitim ve yaşam giderlerini karşılamak mümkün. Dil kursu için 6 aylık bir programı 12 ya da 15 bin Kanada dolarına her şey dahil gerçekleştirmek mümkün. Kanada dolarının kurunun, Amerikan dolarından çok daha düşük olduğunu da eklemek isterim.

Türkan İbiş İnce

EduLife Canada Magazine