Kanada, her düzeyde sahip olduğu eğitim ayrıcalıklarıyla farklı yaş gruplarından öğrencileri kendine çekmeye devam ediyor. Lise düzeyindeki eğitim de Kanada’da eğitim alanlar açısından pek çok avantajlarla doludur.
Bu avantajlara geçmeden önce Kanada’da lise eğitimi veren kurumlardan bahsedelim. Öncelikle her eğitim kurumunda, eğitimin kalitesinin bir göstergesi olarak öğretmenlerin donanımı başta gelir. Çocukların ve gençlerin yetiştirilmesinde çok büyük rol oynayan öğretmenlik mesleğinin en ciddiye alındığı ve saygı duyulduğu ülkelerden biri olan Kanada’da eğitimde belli standartlar vardır.
Genel olarak liselerin idaresinden Bölge Okul Kurulları (District School Boards) sorumludur. Bu kurullar Eyalet Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışır. Her şehirde ‘district’ olarak adlandırılan bölge okullarının sayısı, nüfusun ve bölgenin büyüklüğüne göre 4-10 arasında değişir. Öğrenciler aynı müfredat ve kitaplarla eğitim alır ve sınavlarda aynı sorular sorulur.
Türkiye’de olduğu gibi Kanada’da da devlet liseleri ve özel liseler var. Kanada vatandaşlarına ücretsiz, fakat uluslararası öğrencilere ücretli olan devlet liseleri, Eylül – Haziran ayları süresince eğitim öğretime devam eder. Özel liselerin her biri kendi eyaletinin Eğitim Bakanlığı’na bağlı ve oldukça kaliteli, küçük sınıfarda eğitim verilen okullardır. Liselerde öğrencilerin zorunlu almaları gereken matematik, bilim, edebiyat gibi derslerin yanı sıra ilgi alanlarına yönelik seçmeli dersler de sunulur.
Öğrenciler; bilgisayar, tasarım, aşçılık, moda tasarım gibi özel ilgi alanına giren dersleri alabilecekleri bir eğitim sistemi içinde yeteneklerini keşfederler. Liselerin bir kısmı sadece İngilizce seviyesi çok iyi olan öğrencileri kabul ederken bir kısmı İngilizce seviyesi başlangıç olan öğrencilere hazırlık eğitimi sunar.
Kanada’nın en iyi üniversitelerine öğrenci yerleştirmeyi hedefleyen bu okullara uluslararası öğrenciler büyük ilgi göstermektedir. Kanada pekçok prestijli ve geleneksel liselere ev sahipliği yapmakla beraber, aynı zamanda çok daha ekonomik eğitim sunan özel ve devlet liselerini de bünyesinde barındırır.
Kanada’da bir liseden mezun olmanın birçok avantajı var!
Kanada’da Lise Eğitim Programı, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı bir programdır. Bu programlara katılan öğrenciler ülkelerindeki okullara döndüklerinde yıl kaybetmeden eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilirler.
15-18 yaş aralığında 9-10-11 ve 12. sınıf öğrencilerinin katılabileceği çeşitli okullar bulunur.
İngilizce konusunda yeterli olmadığını düşünen öğrenci, bu eksiğini okulunda ek derslerle İngilizce eğitimi (ESL) alarak giderebilir.
Bir devlet lisesi veya özel lisede eğitim süresi, genel olarak Ağustos sonrası başlayıp, Haziran ayında biter. Öğrenciler, Kanadalı ailelerin evlerinde veya yatılı okullarda yurt konaklaması yapabilirler.
Lise eğitimine istediğiniz yıldan ya da dönemden başlayabilirsiniz.
Kanada liselerinden mezun olanlar TOEFL, IELTS ya da SAT gibi sınavlara gerek kalmadan, herhangi bir ülkede, istedikleri üniversiteye gidebilirler.
İki resmi dili olan Kanada’da hem İngilizce hem de Fransızca dillerini öğrenmek mümkün.
Kanada’da lise eğitimi almak, Kanada üniversitelerene girişte daha fazla burs olanaklarından yararlanmanızı sağlar.
Eğer Kanada’da bir liseye kayıt yaptırmayı düşünürseniz, aşağıdaki belgeleriden bazılarını veya hepsini hazırlamanız gerekebilir:
- En az 1 yıl geçerli pasaport
- Öğrenci mezun olmuş ise mezuniyet belgesi veya diploması
- Henüz lise eğitimine devam ediyorsa ders notlarını gösteren transkriptleri
- Bu evrakların İngilizce tercümeleri
- Öğretmenleri tarafından İngilizce olarak yazılmış akademik referans mektupları (3 adet)
- Öğrencinin neden Kanada’da lise eğitimi almak istediğini, o ana kadar yaptıklarını (aldığı ödüller, başarılar vb.) ve gelecek planlarını anlatan motivasyon mektubu
- Öğrencinin dil seviyesini gösteren resmi belge ( Okulundan alacağı yazı, TOEFL / IELTS / CAMBRIDGE sınav skoru)
- Dil yeterliliğini belgeleyemeyen öğrencilerin, dil hazırlık programlarına katılacağını belgeleyen taahhüt mektubu
- Eğitim ve yaşam masraflarının yeterli olduğunu belgeleyecek İngilizce Banka/Hesap Mektubu
- Anne ve babadan alınacak, İngilizce’ye çevrilmiş noter onaylı izin belgesi / Muvafakatname
Yazı: Ciran Derya AYGÜL ÖZTÜRK