Nobel Fizik Ödülü, 1901’den bu yana her yıl fizik alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere veriliyor. 2019 Nobel Fizik Ödülü’nü Kanadalı James Peebles ile İsviçreli Michel Mayor ve Didier Queloz kazandı. Üç bilim insanının evrenle ilgili keşifleri “çığır açıcı” bulundu. Princeton Üniversitesi’nden Prof. James Peebles, kainatın evrimi ve dünyanın kozmostaki yerinin anlaşılmasına dair katkılarından dolayı ödüle layık bulundu.
İsveç’in başkenti Stockholm’de Nobel Akademisi’nden yapılan açıklamada, ödülün evrenin evrimiyle ilgili çalışmalar ve 1995’te Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde uzak bir gezegenin keşfi nedeniyle verildiği belirtildi. Nobel Komitesi üyesi Ulf Danielsson, “Bu iki ödül de bize kainattaki yerimizle ilgili varoluşsal bir şey söylüyor. Birincisi bilinmeyen kökenimizin izini sürmek. Bu olağanüstü bir şey. Diğeri ise ‘Yalnız mıyız?’ ‘Evrende başka bir yerde hayat var mı?” gibi sorulara yanıt bulmaya çalışıyor” dedi.
2019 Nobel Fizik ödülünü kuramsal kozmolojiye katkısıyla James Peebles ile güneş sistemi dışında bulunan ilk gezegen (öte-gezegen) keşfini yapan İsviçreli Michel Mayor ve Didier Queloz’a verildi. Ödülün ‘öte-gezegen keşfi’ ile ilgili kısmını anlamak kolay; ama kozmoloji araştırmalarına verilen kısmını anlamak için biraz altyapı gerekiyor. Nitekim fizikçiler bile (kozmoloji çalışmayanlar) tam olarak Profesör James Peebles’ın hangi çalışmasına ödülün verildiğini, doğal olarak, anlayamadılar. Ödül komitesinin bir cümlelik özeti şöyle “Evrenin evrimini ve dünyanın kozmostaki yerini anlamamızdaki katkıları ve fiziksel kozmolojideki kuramsal keşifleri için ödülün yarısı James Peebles’a verilmiştir”.
James Peebles, Kanada Winnipeg’deki Manitoba Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Princeton Üniversitesi’nde sırasıyla yüksek lisans ve doktora eğitimi aldı. Sonrasında Princeton Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. 2019’da, ‘fiziksel kozmolojideki teorik keşiflerinden dolayı’ Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülen Peebles, kozmik arka-alan radyasyonu, karanlık enerji, karanlık madde, spiral galaksilerin kararlı bir şekilde dönmesi, galaksilerin açısal momentumu gibi pek çok konuda, bazen kendi başına, bazen meslektaşları ile beraber devrimsel niteliklerde çalışmalar yapmıştır. Yani modern kozmolojinin hemen her alanında bir anlamda çok önemli araştırmalar yapmış, kozmolojiyi hassas bir bilim haline getiren en önemli araştırmacılardandır.
EduLife Canada