Türkiye’den Kanada’ya Bir Başarı Öyküsü
KolejRöportajlar 24 Ekim 2016 admin
Pınar, şen kahkahaları ile her geldiğinde bize neşe ve mutluluk getirirdi. Başarılarıyla gurur duyduğumuz Pınar İnci, kendisini adım adım dünyaca tanınan Applied Arts Dergisi’nin illüstrasyon alanında öğrenci ödülüne götüren sürece dair sorularımızı yanıtladı. Hikayesi pek çok öğrenciye ilham verecek türden…
Öncelikle kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
Ben Pınar İnci. Çizer ve grafik tasarımcıyım. Sabancı Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünü bitirdikten sonra, İstanbul’da 3 yıl grafik tasarımcı olarak çalıştım. Aslında her zaman çizer olmak istiyordum. Zamanında Güzel Sanatlar Akademisi’ne girmediğim için pişman ve halimden mutsuzdum. Sonunda bu sorunu ele almaya karar verdim. Kendim için en uygun olacak ve illüstrasyonda önde gelen ülkeleri, okulları araştırmaya başladım. Şimdi Kanada, Toronto’daki Seneca College’ın Bağımsız İlüstrasyon (Independent Illustration) bölümü mezunuyum, çok mutluyum ve mezuniyet sonrası iş iznimi de aldım.
Applied Arts dergisinin illüstrasyon alanında öğrenci ödülünü aldınız. Sonucu görünce neler hissettiniz?
Okulda yaptığım bir iş ile dünyaca da tanınan Applied Arts Dergisi’nin öğrenci ödüllerinin kazananlarından biri oldum. Sevdiğim ve büyük de zahmet verdiğim okul işlerimden biri ile kazandım. Önce ödül için başvurmak istediğimiz işlerimiz okulda bölüm başkanı ve öğretmenler tarafından değerlendirildi. Bölümümde başvurusu kabul edilen 5 öğrencinin yarışma başvuru ücretlerini de okul karşıladı.
Bölümde kabul edilen öğrencilerden, birlikte okuduğum, işlerini bildiğim, hatta işlerine hayran olduğum diğerleriyle beraber bu 5 kişiden biri olmak bile benim için büyük bir onurdu. Kazandığımda ancak minik bir başarı dansı sonrasında aileme haber verebildim. Şaşkın ama çok mutluydum. Şimdi, işim uluslararası yarışmaya katılmış ve kazanmış diğer öğrencilerle birlikte derginin Kasım/Aralık sayı- sında yayınlanacak ve yine derginin düzenlediği bir sergide yer alacak.
Şimdi Kanada, Toronto’daki Seneca College’ın Bağımsız İlüstrasyon (Independent Illustration) bölümü mezunuyum, çok mutluyum ve mezuniyet sonrası iş iznimi de aldım.
Kanada’da illüstrasyon okumaya nasıl karar verdiniz? Bu alanda neden Kanada tercih edilmeli?
Kanada bu sektörde hızlı gelişme gösteren ülkelerden biri şu anda. Güzel, başarılı, Amerika’ya göre daha makul ücretlerde eğitim fırsatı sunuyor. Film stüdyolarında bile Amerika artık dışarıdan destek alıyor ve Kanada öncü ülkelerden biri. Birçok yeni çizerin, sanatla uğraşan bu alandan başarılı insanların artık buradan çok sık çıkması da bence bir tesadüf değil. Kültür olarak, olanaklar, etkinlikler, verilen değer olarak Kanada bu konuda büyük potansiyele sahip.
Gitmeye, okula, bölüme, kalacağım yere sırayla karar verdikçe sürekli ilerledik ve sonrasında tek yaptığım bazı evrakları toparlamak ve teslim etmek oldu. Sanırım gerçekten işin asıl zor olan kısmı bu kararı almak ve gitmek.
Kanada’da illüstrasyon alanında sizin tavsiye edeceğiniz okullar hangileridir?
Teorik değil, teknikte ilerleyebileceğim, direkt çizim odaklı bir eğitim istiyordum. Seneca College’da Bağımsız İlüstrasyon (Independent Illustration) bölümünde bu nedenle çok memnun kalarak okudum. Yine Seneca’nın Animasyon (Animati- on) bölümü önde gelen, çok başarılı, girmesi zor animasyon bölümlerinden biri. Ancak eğitimi diğer okullara göre daha uzun, üç yıl, bu nedenle onu düşünmemiştim. Sheridan College’ın veya daha teorik sanat eğitimi için OCAD’nin de (üniversite) başarılı okullar olduğunu biliyorum.
Kanada’ya gitme süreciniz nasıl gelişti? Karşılaştığınız zorluklar nelerdir?
Benim Kanada’ya gitmem Kanada Kültür Merkezi ve Türkan İbiş’in sayesinde oldu diyebilirim. Hep istediğim ama bir türlü neresinden başlayacağımı, nasıl gerçekleştirebileceğimi bilemediğim bir hayalken, aniden gerçekleşmesini onlara borçluyum. Açıkçası belki de şanslıyım, ben pek sorunla karşılaşmadım bu süreçte. Asıl zorluk benim karar vermemdi. Gitmeye, okula, bölüme, kalacağım yere sırayla karar verdikçe sürekli ilerledik ve sonrasında tek yaptığım bazı evrakları toparlamak ve teslim etmek oldu. Sanırım gerçekten işin asıl zor olan kısmı bu kararı almak ve gitmek.
Seneca College’ı neden seçtiniz, eğitiminizden memnun kaldınız mı?
Özellikle Türkan Hanım’ın tavsiyeleriyle her dönem alınan ders listelerini karşılaştırarak seçtim. Bu yolla seçtiğim için de çok memnunum. Çünkü alacağım her dersi incelediğimi, onayladığımı, ne tarz bir eğitim ile karşılaşacağımı biliyordum. İsmi çekici, belki normalde atlayacağım bazı bölümlerin ders listelerine bakınca istediğim tarzda eğitim alamayacağımı farkediyordum mesela. Bahsettiğim gibi, daha önceden zaten üniversite eğitimi tamamlamış biri olarak benim için sadece teknik bilgi önemliydi. Seneca’da çizimde gelişebileceğimi düşündüm ve istediğimi de aldığımı düşünüyorum.
Röportaj: Türkan İBİŞ